سه عضو ارشد حزب جنبش ملی اسلامی که رهبری آن را عبدالرشید دوستم، معاون اول رئیس جمهوری افغانستان به عهده دارد، گفتهاند که با جنرال دوستم فاصله گرفتهاند.
سید نورالله سادات از افراد نزدیک به جنرال دوستم به بیبیسی گفته که در آخرین کنگره حزب جنبش که سه سال پیش برگزار شده بود، او به عنوان رئیس این حزب انتخاب شد و هنوز نامش در وزارت عدلیه/دادگستری افغانستان به همین عنوان ثبت است.
آقای سادات میگوید،او دیگر با آقای دوستم قطع رابطه کرده و فکر هم نمیکند که جنرال دوستم بتواند به این زودیها به افغانستان بازگردد.
دو عضو ارشد دیگر این حزب که نمیخواهند نامی از آنها گرفته شود، هم میگویند که با آقای دوستم روابط خود را قطع کردهاند.
آقای سادات میگوید به تازگی شماری از نزدیکان جنرال دوستم و از اعضای ارشد حزب جنبش با اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان دیدار کردهاند.
در این دیدار برعلاوه آقای سادات، شاکر کارگر مشاور آقای دوستم، نقیبالله فایق، رئیس اداره نورم و استندرد، خیرالله انوش، والی پیشین سمنگان، محمدالله بتاش وزیر پیشین ترانسپورت، سید کامل آقا و عنایتالله کمال، همه از اعضای ارشد حزب جنبش ملی و عالم ساعی، از موسسان حزب "جنبش نوین" حضور داشتند.
آقای ساعی پیشتر با احمد ایشچی حزب جنبش نوین را ایجاد کردند که تصور میشود این اقدام در برابر آقای دوستم و حزب جنبش بوده است.
ترکیب این دیدار با حضور چهرههای وفادار به جنرال دوستم در کنار عالم ساعی که از مخالفان آقای دوستم در میان ترکتباران است، نشان میدهد در غیبت رهبر سنتی و قدرتمند ازبکها، مخالفان و موافقان او در کابل در تلاش ایجاد یک اتحاد جدید هستند.
عنایت الله فرهمند، رئیس دفتر آقای دوستم میگوید، دیدار شماری از اعضای حزب جنبش با رئیس جمهوری افغانستان، بدون در جریان گذاشتن جنرال دوستم و دفتر او صورت گرفته است.
به گفته آقای فرهمند این چهرههای سیاسی ترکتبار به نمایندگی از ترکتباران با رئیس جمهوری دیدار نکردهاند، بلکه آنها برای بدست آوردن کرسیهای دولتی با آقای غنی دیدار داشتند که احتمالا چند نفر آنها در روزهای آینده در مقامهای دولتی تعیین خواهند شد.
دیدار اعضای بلندپایه حزب جنبش در عدم هماهنگی با عبدالرشید دوستم و بلند کردن داعیه حق ترکتباران در غیابت او، نشان میدهد که ظاهرا آهسته آهسته نزدیکترین افراد جنرال دوستم، از او فاصله میگیرند.
به نظر میرسد که رئیس جمهوری افغانستان هم بیمیل نیست با واگذاری برخی مقامهای دولتی به چهرههای ترکتبار، فضا را برای افراد جدید بازکند و جنرال دوستم را بیش از پیش به انزوا بکشاند.
پس از انتخاب جنرال دوستم به عنوان معاون اول رئیس جمهوری، تا حال همه او را نماینده ازبکها، یکی از چهار قوم بزرگ افغانستان، در حکومت وحدت ملی میدانستند.
یک عضو ارشد حزب جنبش که نمیخواهد نامی از او برده شود، با اشاره به دیدار اخیر باتور دوستم، پسر آقای دوستم و صلاحالدین ربانی، رئیس حزب جمعیت و وزیر خارجه افغانستان میگوید:"باتور دوستم با کودکان به دیدار آقای ربانی رفته بود و این نشان میدهد که جنرال دوستم در یک بحران اعتماد بسر میبرد و به آقای دوستم دیگر کسی اعتماد نمیکند."
این عضو جنبش میگوید، در حزب جنبش حالا تنها چند فرد محدود و بیتجربه با آقای دوستم باقی مانده است.
در همین حال نقیبالله فایق، یک عضو دیگر حزب جنبش و قبلا از افراد نزدیک به جنرال دوستم در صفحه فیسبوک خود نوشته: "حق خواستن قربانی میخواهد، از تهدیدهای کوتاه فیسبوکی دفتر صدارت (دفتر جنرال دوستم) هرگز نمیترسم. خوش شود یا نه، حزب جنبش از ماست، این حزب در دست چهار نفر فراشوتی (پاراشوتی) نیست که فتوای حزبی صادر کنند."
ظاهرا اشاره آقای فایق به عنایتالله فرهمند، رئیس دفتر آقای دوستم است که اخیرا روابط آنها تیره شده است.
جنرال دوستم، معاون اول ریاست جمهوری، در پی اتهام تجاوز جنسی بر احمد ایشچی، رقیبش در حال حاضر در تبعید خودخواسته در ترکیه بسر میبرد.
آقای دوستم اتهامها تجاوز جنسی را رد کرده و آن را توطئه سیاسی علیه خود خوانده است.
جنرال دوستم تا بالا گرفتن اختلافاتش با اشرف غنی در سال گذشته، یکی از مهمترین متحدان رئیس جمهوری افغانستان بود و نقش مهمی در به قدرت رساندن اشرف غنی ایفا کرد.
اما پس از ایجاد دولت وحدت ملی، آقای دوستم پیوسته از نادیده گرفته شدن دیدگاهش در دولت شاکی بود و در چند مورد نزدیکان رئیس جمهوری را به حمایت از مخالفان دولت در شمال افغانستان متهم کرده بود.
معاون تبعید شده رئیس جمهور غنی در چند ماه ابتدای اقامتش در ترکیه به فکر ایجاد ائتلاف علیه اشرف غنی شد تا بتواند بر حکومت فشار وارد کند.
او ائتلافی را با دو چهره مخالف اشرف غنی و رقیبان سابق منطقهایاش، عطا محمد نور والی بلخ و چهره با نفوذ شمال و محمد محقق، معاون ریاست اجرایی که از اشرف غنی دل خوشی نداشتهاند، در شهر انکارا ترکیه ایجاد کرد، اما این ائتلاف تا حالا که پنج ماه از ایجاد آن میگذرد، نتوانسته سربلند کند و رسما فعالیتی انجام دهد.
شماری بدین باور هستند که "ائتلاف نجات افغانستان" در نطفه خنثی شده اما اعضای آن هنوز امیدوارند این ائتلاف فعالیت خود را در افغانستان آغاز کند و باور دارند که میتواند نقش مهم در انتخابات آینده ریاست جمهوری و تعیین رئیس جمهوری بعدی ایفا کند.
حدود سه ماه پیش زمانی که هواپیمای حامل جنرال دوستم اجازه نشست در فرودگاه مزارشریف را نیافت، او دوباره به ترکیه رفت و تا حال ظاهرا اجازه بازگشت و فعالیت سیاسی در افغانستان را ندارد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/9208
تگ ها: